En variant på den klassiska sagan om De tre bockarna bruse men inte alls med samma sensmoral.

Genre: Saga
Licens: CC BY-SA @Håkan Wester
Bild: CC BY @sacks08

Inläsning

De tre bröderna Buse

Det var en gång tre bröder som var ena riktiga uslingar. De stal, lurades och gjorde elaka saker så ofta de kunde. Alla hette de Buse.

Den yngste av bröderna bodde i en liten stad i en avsomnad del av landet. Där fanns inte mycket att stjäla och han hade bara precis så att han klarade sig.

En dag när han snattade på stadens lilla varuhus blev han upptäckt och gripen. Två poliser förde honom till stationen.

– Släpp mig, bönade han. Ta min äldre bror istället. Han är en mycket större bov än vad jag är. Han kontrollerar all knarkhandel i huvudstaden. Jag ställer upp och vittnar mot honom, bara ni låter mig gå.

Poliserna tyckte att det lät som en bra uppgörelse. En snattare mot knarkmaffians förgrundsgestalt. Det var inte ett svårt val. De lät honom gå.

Senare samma dag gjorde polisen ett tillslag mot en skum lönnkrog i huvudstaden. De lyckades gripa den äldre brodern och förde honom till stationen.

– Släpp mig, bönade han. Ta min äldre bror istället. Han är en mycket större bov än vad jag är. Han mutar alla politiker i Bryssel och FN så att de gör precis som han vill. Jag ställer upp och vittnar mot honom, bara ni låter mig gå.

Poliserna tyckte att det lät som en fantastisk uppgörelse. Äntligen kunde de sätta dit den internationella brottslighetens främsta företrädare, den beryktade herr Buse. De lät honom gå.

Samma natt stormade en specialstyrka med poliser från hela världen den äldste broderns fort i Karibien. Han greps och fördes till en säkerhetsbunker där han skulle ställas inför rätta.

– Jag är oskyldig, sa han högt inför hela domstolen. Det är poliserna som är brottslingar. Det är dom ni skall döma. Samtidigt lät han sin hand överlägset svepa över de tjugo poliser som hade organiserat tillslaget mot fortet.

Eftersom den äldste brodern hade mutat domaren, åklagaren och för övrigt alla andra inne i rättssalen blev det också så. Poliserna dömdes för brott de aldrig hade gjort och fördes bort för att aldrig ses igen. De tre bröderna fick ett jättelikt skadestånd som de investerade i bordeller, kasinon och kärnkraftverk. Något de tjänade ännu mer pengar på. Och vad jag vet lever de ännu i högsta välmåga i sina tre förgyllda marmorpalats.